Het ambulancevervoer door de lucht van en naar de Waddeneilanden komt in handen van de ANWB. De bond heeft de aanbesteding gewonnen en een concessie gekregen voor de komende vijf jaar.

De ANWB-dochter Medical Air Assistance begint in november met het spoedvervoer. Gemiddeld gaat het om zo’n 25 vluchten per maand.

Slag of stoot

De aanbesteding is niet zonder slag of stoot verlopen. Vorig jaar had de ANWB die al gewonnen, maar de verliezende partij stapte naar de rechter. Volgens het Belgische Heliventure FTO voldeed de ANWB niet aan de eis om 24 uur per dag met een eigen toestel te vliegen.

De rechter was het daarmee eens en dus moest de aanbesteding opnieuw. De ANWB is nu voor de tweede keer als de winnaar uit de bus gekomen.

Luchtmacht

Op dit moment haalt de luchtmacht zieken die snel naar een ziekenhuis moeten van de eilanden. Dat ging niet altijd probleemloos. Vorig jaar bleek dat een van de defensiehelikopters te zwaar was voor het dak van het academisch ziekenhuis in Groningen.

De ANWB gebruikt voor de vluchten een Airbus H145 die op de vliegbasis Leeuwarden is gestationeerd. Daar staat ook een reservehelikopter voor het geval dat.