Beeldverslag door Dirk Bruin van de aanspoeling van de containers en lading van MSC Zoë op Vlieland (Klik op de Link onderaan)

Zoals een ooggetuige van het eerste uur verwoordt:

“Het leek de Kalverstraat wel, op het strand.  Of een meubelboulevard met al die aangespoelde kuipstoeltjes, stoelpoten, fleecedekens en lattenbodemlatjes. Daarnaast auto onderdelen, tl verlichting in diverse vormen, overals en kinderjassen. Bijna elke Vlielander zat vandaag op het strand. En elk voertuig wat op het strand kan rijden was daar aanwezig.

Men vermoedt dat de MSC Zoe uit Panama ongeveer 270 zeecontainers verloren heeft. Dat lijkt een geweldig feest voor de jutters. Maar eigenlijk is dit een grote milieu ramp. Reden dat Vlieland vanmiddag meteen begonnen is met opruimen van alle jutzaken vanaf het strand. Want door de straffe wind verdwijnt er nu al veel onder het zand. Vooral het losgeslagen verpakkingsmateriaal is een crime. En de plastic stoeldopjes of de plastic houdertjes waar de latjes van de lattenbodem in behoren te rusten.

En waar een klein eiland dan groot in is. Binnen no time staan we met diverse partijen op het strand. Particulieren, toeristen, gemeente, brandweer, Luchtmacht, KNRM, SBB, Sigma, politie, firma Tot en nog zo vele andere vrijwilligers. Ruim 8 km strand hebben we in amper 3 uur schoongemaakt. Containers vol worden van het strand gehaald. #hulde Morgen weer verder !! “

https://www.flickr.com/photos/dirk_bruin_vlieland/