Vlieland geeft je de ruimte! – fietsvrije Dorpsstraat in juli en augustus

Aanleiding

In 2020 werden we wereldwijd geconfronteerd met de uitbraak van het coronavirus. Na een stil voorseizoen kwam het toerisme naar Vlieland gelukkig weer op gang. Omdat we óók in de Dorpsstraat mensen de gelegenheid moesten geven om genoeg afstand van elkaar te houden, werd besloten de Dorpsstraat in de maanden juni en juli af te sluiten voor fietsers gedurende een deel van de dag. Hierdoor konden ook de ondernemers hun terrassen ruimer opzetten.

Na de zomer is deze maatregel geëvalueerd. Er is een enquête uitgezet waarin iedereen kon aangeven hoe hij of zij de gedeeltelijke afsluiting van de Dorpsstraat had ervaren.

Positieve ervaring

De ervaringen waren overwegend positief. Zowel inwoners als gasten vonden het fijn dat ze niet hoefden uit te kijken voor passerende fietsers in de Dorpsstraat. Ook werden winkels weer beter toegankelijk doordat niet overal fietsen geparkeerd stonden.

Hierop heeft de gemeenteraad besloten om voortaan altijd in juli en augustus gedurende een deel van de dag de gehele Dorpsstraat (van oost tot west) fietsvrij te laten zijn. Dit zal zijn van 11:00 tot 18:00 uur. Op die manier kunnen mensen nog wel vóór 11:00 uur met de fiets boodschappen doen indien nodig.

Verkeersbesluit

Op 15 juni 2021 is er door het college van burgemeester en wethouders een verkeersbesluit genomen waarin bovenstaande is vastgelegd. Er zullen gedurende juli en augustus verkeersborden in informatiezuilen staan bij de toegangswegen tot de Dorpsstraat. Aan ondernemers is gevraagd of zij hun gasten erop willen wijzen dat ze hun fietsen op de fietsparkeerplaatsen moeten parkeren.

Even wennen

Alhoewel het misschien even wennen is, gaan wij er vanuit dat het in de toekomst voor iedereen gewoon zal zijn dat je in juli en augustus tussen 11:00 en 18:00 uur niet met je fiets de Dorpsstraat in kunt. Wij hopen dat iedereen de ruimte die hierdoor in de Dorpsstraat zal ontstaan als positief zal ervaren.

Mocht u toch problemen ondervinden dan horen wij graag van u, zodat we samen een oplossing kunnen vinden.